SEVÄRDHETERNA LÄNGS POKELANTIE I VINDALA

På en promenad längs Pokelantie i Vindala ser du både vackra landskap och själva kratersjön. Gör ett stopp i hamnen eller vid fågeltornet i viken Katajalahti eller vid vaktminnesmärket vid Vindala krigsskola och res i fantasin 78 miljoner år tillbaka i tiden... 

... Då, för 78 miljoner år sedan, skapade asteroidnedslaget en krater sydost och söder om Pokela. När kratern bildades var dess rand många gånger högre än vad den är idag och även brantare och mycket instabil. Det orsakade att kraterranden inom kort efter markhöjningen rasade, varvid enorma stenmassor med stora, enhetliga stenblock störtade ned. På så sätt bildades den trappstegs- eller terrassformade innerkanten som är typisk för stora nedslagskratrar. I Pokela finns direkta bevis på detta.

Vi vet inte hur hög kraterranden har varit och det går inte heller att ta reda på var den nedstörtade terrassen i Pokela ursprungligen låg. Någon slags fingervisning om händelsen ger ändå det faktum att höjdskillnaden i urbergets yta är cirka 175 meter mellan Lakeaharju och Pokela! I Pokela ligger emellertid urbergets yta djupt inbäddad i marken.

I berggrunden i Pokela har man borrat två provborrningshål, varav det ena på reningsverkets område och det andra ett par hundra meter väster om Pokelantie. Det först nämnda hålet är mycket fascinerande ur vetenskapligt perspektiv, eftersom det ger oss information om Finland på forntiden som vi i princip inte kan utforska någon annanstans. I Finland är nämligen nedslagskratrarna så gott som de enda platserna där vi kan hitta avlagringar från tiden före den senaste nedisningen, men som ändå är yngre än urberget. I Pokela har dessa lager, efter att de störtat ned från kraterranden till terrasszonens nedre del, legat skyddade mot nötning och därför bevarats. Intressanta forskningsämnen i Lappajärvi är förutom de nya nedslagsbergarterna såsom kärnäit, även de lager som bevarats skyddade längst inne i kratern och som har slitits bort på andra ställen.

Läs mer om ämnet: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 17 (engelska)

Åkrarna i Pokela döljer alltså vilda historier om nedstörtande asteroider, rasande berg, forna hav, insjöar och älvar samt inlandsisar, som en efter en har dragit över området. Eftersom Pokelas fascinerande geologi dock ligger helt dold under den nuvarande markytan, har punkten på Kratersjöns Geovandringsled placerats vid vaktminnesmärket vid Vindala krigsskola. Skolan var verksam från den 26 december 1917 till den 14 januari 1918. Den allmänna uppfattningen är att den finländska reservofficersutbildningen startade här på Vindala krigsskola.

Hamnen och fågeltornet i viken Katajalahti: Länk till Google Maps

Vaktminnesmärket vid Vindala krigsskola: Länk till Google Maps

Sari Kujala