SKÖNHET OCH MYSTERIER PÅ PUSKALANKALLIO

Sydost om kratern, på gränsen mellan Vindala och Alajärvi, finns berget Puskalankallio. Tack vare avverkningsområdet på den västra sidan har man från sluttningen en vacker utsikt över kullen Lakeaharju och den del av kraterranden som ligger norr om kullen. 

Vi gjorde en kvällstur till Puskalankallio under bästa högsommartid. Vistelsen i det grönskande landskapet och kvällssolen var njutningsfull trots den vinande vinden. Naturen och omgivningarna bjöd på skönhet som vi förevigade i bild efter bild. 

I området uppe på backkrönet finns mycket att utforska och lite längre ned hittade vi spännande bergsblock och små grottor. Terrängen är bitvis utmanande och därför rekommenderas bra skor samt sans och förnuft.

Läs mer om den speciella berggrunden i Puskalankallio och se om du kan hitta den mystiska klimpgraniten: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 19 (engelska)
Obs! Eftersom fyndigheten av den sällsynta klimpgraniten i Puskalankallio är relativt liten, är provtagning förbjuden! Fotografering är tillåtet!

Puskalankallio: Länk till Google Maps

Observera att det inte finns en riktig stig till området. Ta på dig stadiga skor med en sula med bra grepp och ta dig fram lugnt och försiktigt. Terrängen är inte den lättaste. 

Sari Kujala