VÄINÖN VÄRINÄ – DET KRAFTIGASTE JORDSKALVET SOM UPPMÄTTS I FINLAND

Visste du att det kraftigaste jordskalvet som någonsin uppmätts i Finland ägde rum vid kratersjön Lappajärvi? Den omskakande händelsen inträffade klockan 19.31 på lördagskvällen den 17 februari 1979 och år 1992 restes en minnessten på gårdsområdet vid ungdomshuset i byn Luoma-Aho i Alajärvi. Skalvet fick namnet Väinön värinä, ”Väinös darrning”, eftersom det inträffade på samma dag som Väinö firar namnsdag.  

Tips! Ta med en vän, åk till minnesstenen för Väinön Värinä (kartlänk på slutet) och ta dig tid att reflektera över händelsen genom att läsa berättelsen nedan på plats.

Huvudskalvets styrka uppmättes till 3,8 på Richterskalan och dess effekter kunde förnimmas inom en radie på upp till 100 kilometer. Skalvet åtföljdes av ett kraftigt muller och orsakade lindriga skador på byggnader i trakten. Knappt tio minuter senare följde ett till skalv, som likaså var mycket kraftigt för de finländska förhållandena – det nådde en magnitud på 2,6. Även detta skalv kände folk inom en radie på cirka 70 kilometer.

Geolog Teemu Öhman beskriver bakgrunden till händelsen: ”Finland är geologiskt och seismiskt sett ett mycket stabilt område och därmed är de jordskalv som inträffar här mycket lindriga med globala mått mätt. Ändå har även vi cirka 15–30 skalv om året. De flesta av dem kan dock endast detekteras med mätinstrument. De huvudsakliga orsakerna till jordskalven i Finland är dels att den eurasiska och den nordamerikanska kontinentalplattan rör sig bort från varandra med några centimeter per år, dels att inbuktningen i jordskorpan, som skapades av den senaste istiden, rätar ut sig med en knapp centimeter per år.”

Minnesstenen över skalvet Väinön värinä placerades vid ungdomshuset i byn Luoma-Aho i Alajärvi eftersom man, baserat på den preliminära analysen, antog att skalvets epicentrum låg i ungefär 15 kilometers djup just här i Luoma-Aho och efterskalvet ungefär tre kilometer i sydostlig riktning. År 1986 gjordes dock närmare analyser av mätningarna och enligt dessa undersökningar låg epicentrumen för skalven på Vindalas sida, i Pokela och Katajalahti. 

Den senaste undersökningen om Väinön värinä gjordes 2002 och enligt denna ägde skalven rum på tio respektive nio kilometers djup i området mellan byarna Lakaniemi och Pyhälahti i Vindala. Lokaliseringen är oundvikligen förbunden med ett par kilometers inexakthet, så i praktiken kan man med säkerhet endast säga att Väinön värinä ägde rum någonstans i gränstrakten mellan Vindala och Alajärvi.

Speciellt intressant är att Väinön värinä inträffade innanför kraterranden, i den så kallade terrasszonen. Detta uppmärksammades för första gången först år 2003 i Andreas Abels avhandling. Det tar lång tid för berggrunden i terrasszonerna innanför nedslagskratern att återgå till ett jämviktstillstånd. Lappajärvi är med sina 76 miljoner år ett mycket ungt område i Finlands 3 000 miljoner år långa geologiska historia. Gropen som uppstod vid nedslaget i Lappajärvi var uppskattningsvis fem kilometer djup och den kraftiga sprickbildningen till följd av kollisionen sträckte sig till minst omkring tio kilometers djup. Kollisionen skapade således en betydande avvikelse i det regionala spänningsfältet. Det ter sig med andra ord sannolikt att den yttersta orsaken till Väinön värinä var de rörelser i bergsblocken på kraterranden som sker när dessa fortfarande strävar efter ett jämviktstillstånd.

Denna tolkning får stöd av att mätningsnätverket, som förbättrats under senare år, har registrerat flera mindre skalv på 2000-talet. Utöver Väinön värinä har det vid randen av kratern i Lappajärvi eller direkt utanför denna inträffat sju andra jordskalv, två av dessa sommaren 2017. Förutom dessa nio skalv på kraterranden har det inom en 50 kilometers radie från kratern endast registrerats två andra jordskalv efter 1970. Detta är ingen slump: den steniga asteroidens nedslag för 78 miljoner år sedan påverkar fortfarande berggrunden under kratersjön och i dess omgivning. Det är också fullt möjligt att fler skalv kommer att ske i området.

Källa: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 14

Läget för minnesstenen över jordskalvet Väinön värinä: Länk till Google Maps

Sari Kujala