Kirkkotie - fiilistele muinaisella rannalla

Pyhävuoren huipun lounaispuolella, Kirkkotien varrella on noin 100 x 50 metrin kokoinen, edustava muinaisrantakivikko. Hyvin kehittynyt kivikko sijaitsee loivasti länteen viettävän rinteen yläpäässä. Kivikossa on useita, allekkaisia rantavalleja. Muinaisranta on 132–138 metriä merenpinnan yläpuolella ja se on muodostunut Itämeren ancylusjärvivaiheen rantavoimien tuloksena 10 000–9 000 vuotta sitten.

Kirkkotien muinaisrannalla seisoessasi olet muinaisen meren rannalla. Tieltä näet kaukana siintävän kraatterijärvi Lappajärven pinnan. Voit hyvin ymmärtää maapallon muodonmuutokset, jotka ovat edelleen käynnissä jatkuvasti.

Kirkkotien nimi ja linjaus juontaa juurensa aikaan, jolloin Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ainoa kirkko oli Lappajärvellä. Lappajärvi toimi Pietarsaaren kappelina vuosina 1637–1812 ja emäseurakuntana vuosina 1812–1875, joten vuosisatojen ajan kirkkomatkat olivat pitkiä, vaikeita ja vaarallisiakin.

Kirkkotien muinaisrannalla koet Itämeren muinaisia vaiheita

Koko Kraatterijärven lähiympäristö oli heti jääkauden jälkeen suurelta osin veden peittämänä. Lähimmät vedenkoskemattomat alueet eli seudut, joilla vetäytyvä jäätikkö suli kuivalle maalle, ovat Alajärven itä- ja eteläosissa. Niinpä Kraatterijärven alueella on runsaasti muinaisten rantavoimien synnyttämiä muodostumia.

Pyhävuoren alueella on useita muinaisrantakivikoita. Maan kohotessa mäkien rinteille huuhtoutui pirunpeltoja, jotka ilmentävät kulloisenkin ajankohdan vedenpinnan tasoa. Ne kertovat Itämeren muinaisista vaiheista ja niiden rantapintojen korkeuksista.

Rantakerrostumia synnyttävät pääasiassa aallokon, tyrskyjen ja rantavirtausten kuluttava ja kasaava toiminta. Rantoja muokkaavat myös jäiden liikkeet ja tuuli. Rantavoimien toiminta on suurimmillaan merien ja suurten järvenselkien rantavyöhykkeessä. Kun rantavoimat kuluttavat rantaa, ne irrottavat siitä helpoimmin irtoavaa hietaista ja hiekkaista ainesta ja lajittelevat, kuljettavat ja kerrostavat sitä alemmas rannan edustalle syvempään veteen. Vedenpinnan laskiessa aines paljastuu ja joutuu yhä uudelleen rantavoimien kuljettamaksi ja kerrostamaksi. Näin maastonkohoumien rinteille kehittyy ainekseltaan ja paksuudeltaan vaihtelevia rantakerrostumia.

Lähde: Kraatterijärven Georeitti, kohde 11
Kirkkotien / muinaisrannan sijainti: Google Maps -karttalinkki
Huomioitavaa: Pirunpellolla eli muinaisrannalla tulee noudattaa varovaisuutta.

Sari Kujala