Pyhävuori - Pohjanmaan Koli

Pyhävuori Alajärvellä on upea ja monipuolinen geokohde. Se tarjoaa hienot näköalat kraatterijärvi Lappajärveen. Pyhävuori on paikallisille erityinen ja rakas paikka.

Näkymä Pyhävuorelta Kraatterijärvelle.jpg

Pyhävuori ympäristöineen on myös valtakunnallisesti hyvin arvokas kallioalue sekä monipuolinen geologinen retkeilykohde, jossa on paljon kiehtovaa nähtävää. Maasto alueella on louhikkoista ja jylhää kalliomaastoa, jossa on mm. useita luolamaisia muodostelmia. Alueella on lisäksi vaellusreittejä, ja Pyhävuori on myös upea, maakunnan tunnetuin näköalapaikka (148m mpy). Pyhävuoreen liittyy runsaasti mielenkiintoista kansantarustoa.

Palovartijan torni_saapuminen Pyhävuorelle.jpg

Pyhävuoren lähistöllä on kaksikin parkkipaikkaa, jonne voit jättää auton. Kipuamalla loivaa kalliota ylöspäin, näet pian vanhan palovartijan tornin.

Näkymä Pyhävuorelta Kraatterijärvelle3.jpg

Pyhävuorella olet kraatterin kohonneella reunalla. Maisemat Pyhävuoren laelta euroopan suurimmalle kraatterijärvelle ovat sykähdyttävät.

Pyhävuoren alueeseen liittyy runsaasti suullista perimätietoa, jonka mukaan Pyhävuoren luolissa on asustellut peikkoja. Luolat ovat rakoluolia, jotka ovat syntyneet eri kivilajien, kiillegneissin ja graniittipegmatiitin välisiin vaakatasoisiin rajapintoihin. Niistä kuuluisin on yli 16 metriä pitkä ja monista tarinoista tunnettu Pyhävuoren Pirunpesä, joka toimi erakko Jaakko Reipakan (1855–1932) saunana. Läheltä löytyy myös hänen erakkomajansa jäännökset - suorakaiteen muotoinen, kivistä koottu kehämäinen rakennelma, jossa Reipakka asui kesiä 1920-luvulla. Erakkomajan vieressä on taulu, jossa kerrotaan erakkomajan asuttajasta.

Pyhävuorelta on löydetty mahdollisia kivikauden aikaisia kalliomaalauksia, mutta niiden alkuperästä ei ole tutkimuksissa saatu riittävää selvyyttä. Mikäli Pyhävuoren kalliomaalaukset ovat aitoja, ne laajentavat Suomen tunnettujen kalliomaalausten aluetta merkittävästi.

Pyhävuorelta löytyy myös Uhrikivi, jolla perimätiedon mukaan pirkkalaiset uhrasivat jumalilleen lappalaisten lapsia.  Pyhävuoren Uhrikivi on rantavoimien synnyttämä raukki, joka on kehittynyt Itämeren muinaisen ancylusjärvivaiheen aikana 10 000–9 000 vuotta sitten. Raukit ovat yleensä vesistöjen rannoilla olevia, aallokon ja jäiden kuluttamia sientä tai pylvästä muistuttavia kallion kulutusmuotoja. Uhrikivi on 4–5 metriä korkea ja 7–8 metriä leveä, sienen muotoinen kalliotappi. Sen hattuosa on kovempaa graniittipegmatiittia ja jalkaosa helpommin kuluvaa vaakaliuskeista kiillegneissiä. Se tunnetaan paikallisesti myös mm. Siankärsäkivenä.

Uhrikiven vieressä (n. 5 metriä etelään) sijaitsee harvinaisen näyttävä poimunkärki. Normaalisti kivi ei taivu, mutta vuosimiljoonien kuluessa syvällä vuorijonon uumenissa korkeassa paineessa ja lämpötilassa kivi käyttäytyy muovautuvasti. Pyhävuoren kiillegneissiin muodostunut poimunkärki syntyi Svekofennisen vuorijonopoimutuksen yhteydessä vajaat 1 900 miljoonaa vuotta sitten.

Pyhävuorella voit kokea monen ajanjakson kerrokset nykyisyydessä. Pyhävuori onkin mitä parhain paikka hiljentymiselle ja voimaantumiselle. Ehkäpä se myös siksi on seudun ihmisille rakas ja tärkeä paikka.


Pyhävuoren lakialueen polkuja on helppo seurata, sillä ne on merkitty pyöreillä väriympyröillä. Pyhävuorelta lähtee noin 6,7 km pitkä patikointireitti Lakeaharjulle. Sen varrella on kaksi laavua, ja se ylittää mm. huomattavan kauniin Kellaripuron jyrkkäreunaisen, hiekkavaltaiseen harjuun kaivautuneen uoman.

Lähde: Kraatterijärven Georeitti, kohde 12

Huom! Tulenteko Pyhävuoren alueella on kielletty!

Sari Kujala