Kukkulanmäki - kuntoilua drumliinilla

Tarvolan kuntorata Lappajärvellä tarjoaa vaihtelevan maaston lenkkeilijälle ja saat taatusti hien pintaan. Voit myös ottaa rauhallisemmin, kävellä mukavalla polulla ja nautiskella jääkauden jälkeensäjättämässä maastossa vaihtelevista maisemista, kauniista luonnosta sekä pienistä pilkahduksista kulttuurihistoriaa.

Drumliinit Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla

Tarvolan kuntorata Kukkulanmäellä (2,2 km) kulkee maaperägeologisessa muodostumassa, drumliinissa. Drumliinit ovat jääkauden muodostamia pitkänomaisia moreenista muodostuneita maastonkohoumia, jotka esiintyvät yleensä laajoina drumliinikenttinä.

Jääkauden aikaan jäätikkökielekkeen keskiosissa mannerjään virtaus on ollut voimakasta. Jäätikön pohjalla olleessa pohjamoreenissa oli tiukasti pakkautuneita ja pehmeämpiä kohtia, jotka vastustivat eri tavoin jäätikön pohjan kulutustyötä. Moreenia irtosi helpommin pehmeistä kohdista. Irronnut aines kulkeutui virtaavan jäätikön mukana ja kerrostui tiiviisti pakkautuneiden kohtien ja kalliokohoumien taakse.

Näin muodostui  jäätikön liikesuunnan mukaisia sukkulanmuotoisia kohoumia, drumliineja. Niiden koko ja muoto vaihtelevat. Ne voivat olla neulamaisia tai pisaramaisia ja koot vaihtelevat suuresti: suurimmat drumliinit ovat noin 100 metriä korkeita ja pituutta niillä voi olla jopa yli kymmenen kilometriä. Suomen drumliineissa on tavallisesti kallioydin.

Etelä-Pohjanmaan drumliinit syntyivät noin 11 000 vuotta sitten jäätikkökielekkeen reunan ollessa Näsijärven–Jyväskylän -linjalla. Lappajärvi sijoittuu Kokkolan–Alajärven drumliinikentän kaakkoisreunalle. Drumliineja on eniten Lappajärven pohjois- ja luoteispuolilla, jossa ne hallitsevat alueen pinnanmuotoja. Kukkulanmäen ohella myös esimerkikisi Mynkelinmäen asutusalue sijaitsee drumliinilla.

Maastossa drumliineja on usein varsin vaikea havaita, mutta korkeusmalleissa ne erottuvat helposti virtaviivaisen muotonsa ansiosta. Kukkulanmäen drumliinin muodon hahmottamista maastossa helpottaa kuntorata ja alueen puuston raivaus, sekä drumliinin länsipuolella olevat peltoaukeat.

Bongaa paikallishistoriaa

Kukkulanmäki on myös paikallishistorian kannalta mielenkiintoinen kohde. Drumliinin läntistä reunaa seuraavalla kuntoradan osalla, noin 400 m lähtöpaikalta on vanhan pienen kivinavetan jäänteet. Tällaiset yhden tai kahden lehmän navetat olivat aikoinaan Lappajärven alueella hyvin tyypillisiä. Navetan lähellä n. 40 m pohjoiseen sijaitsee 1800-luvun puolivälin paikkeilta periytyvän torpan jäänteet. Lisäksi vanhaa kiviaitaa on yhä jäljellä. Kivinavetan rauniot olivat aikoinaan myös kylän salainen korttipelipaikka, ja kiljuakin siellä tiedetään valmistetun.

Lähde: Kraatterijärven Georeitti, kohde 2
Tarvolan kuntoradan osoite: Kukkulanmäentie 43, Lappajärvi

Sari Kujala