Vuorenkuru - ainutlaatuinen elämys
Vuorenkuru sijaitsee Lappajärvellä ja se on Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisesti arvokkaaksi luokittelema kallioalue. Sitä ei tarvitse ihmetellä, kun alueella käy. Vuorenkuru on paikallisellekin löytö, osin henkeäsalpaava elämys.
Heti alkuun täytyy sanoa, että louhoksella liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Alueella ei ole tällä hetkellä (2019-2020) hoidettuja polkuja eikä louhoksen jyrkillä reunoilla ole kaiteita. Aikuisenkin tulee edetä rauhallisesti eikä lapsia pidä päästää alueelle vapaasti kirmaamaan.
Vuorenkuru on niin erikoinen alue, että varoituksista vaarin ottaneena siellä kannattaa ehdottomasti käydä.
Vuorenkurun kivilajit
Vuorenkuru on kivilajiltaan graniittipegmatiittia, joka on toinen Kraatterijärven alueen valtakivilajeista. Sitä on myös Vuorenkurun alueelta louhittu, kuten iso louhos paljastaa.
Pegmatiitti on hyvin karkearakeinen graniittityyppi. Kun mineraalit ovat "tavallisissa" kivilajeissa millimetrien tai korkeintaan parin sentin suuruisina kiteinä, ovat ne hitaasti ja syvällä jähmettyneissä pegmatiiteissä ehtineet kasvaa senttimetrien ja suurimmat jopa yli metrin mittaisiksi.
Pegmatiitit koostuvat kolmesta eri mineraalista, kvartsista, maasälvästä ja kiilteestä. Pegmatiitit saattavat sisältää myös harvinaisten alkuaineiden mineraaleja, joista useat ovat koru- tai jalokiviä. Kraatterijärven alueen pegmatiitit kiteytyivät noin 1900 miljoonaa vuotta sitten Suomessa tuolloin kohonneen Svekofennisen vuorijonon uumenissa. Pitkä kulutuskausi on poistanut peittävät kilometrien paksuiset kivikerrokset ja tuonut esiintymät nykyiseen asemaansa.
Vuorenkurun graniittipegmatiitti sisältää kirjomaasälpää ja sitä käytetään korukivenä. Se on kahden mineraalin, kalimaasälvän ja kvartsin, muodostama yhteenkasvettuma. Kirjomaasälvän arabialaista kirjoitusta tai nuolenpääkirjoitusta muistuttavat kuviot aiheuttaa kalimaasälvässä sulkeumina oleva kvartsi.
Vuorenkurun pegmatiitti sisältää paikoin myös suuria kiteitä vaaleaa kiillettä eli muskoviittia. Se esiintyy suomumaisina läpikuultavina kiteinä, jotka muista tavanomaisista mineraaleista poiketen ovat elastisia: kun muskoviittisuomua vääntää, se taipuu ja palaa alkuperäiseen muotoonsa. Pegmatiittia halkovat harvakseltaan myös melko paksut kvartsijuonet, joten Vuorenkurun alueella pääsee erinomaisesti näkemään kaikki pegmatiittien päämineraalit.
Pegmatiitin ohella Vuorenkurun alueella esiintyy paikoin myös alueen toista pääkivilajia, kiilleliusketta. Esimerkiksi louhoksen itäseinämässä voi nähdä loivasti taipuvalla eli avoimella poimulla olevan suuren kiilleliuskeosueen.
Muuta nähtävää Vuorenkurussa
Vuorenkurun rinteitä halkovat monin paikoin muutaman metrin levyiset ja jopa viitisen metriä syvät pienet kurut. Ne ovat syntyneet sulamisvesien kuluttaessa ja puhdistaessa pegmatiitin vallitseviin rakosuuntiin kasvaneita halkeamia.
Louhoksen ympäristössä kävellen voit kokea upeita, hieman Lappia muistuttavia maisemia.
Huom! Louhoksella liikkuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Louhokselta ei myöskään johda Vuorenkurun laelle hoidettuja polkuja.
Lähde ja lisätietoja: Kraatterijärven Georeitti, kohde 3
Vuorenkurun sijainti: Google Maps -linkki