KUKKULANMÄKI – MOTIONERA PÅ EN DRUMLIN

Tarvola motionsslinga i Lappajärvi erbjuder varierande terräng för löparen där man garanterat får svettas. Du kan även ta det lugnt, promenera på den trevliga stigen och njuta av det omväxlande landskapet, den vackra naturen och de små glimtarna av kulturhistoria i terrängen som istiden har format. 

Drumliner i Finland och Södra Österbotten

Tarvola motionsslinga (2,2 km) i Kukkulanmäki följer en geomorfologisk formation i landskapet, en drumlin. Drumliner är långsmala moränryggar som bildades i terrängen under istiden och som ofta förekommer i stora drumlinfält. 

Inlandsisens rörelser i istungans mellersta delar har varit kraftiga under istiden. I bottenmoränen under isen fanns dels hårt packade, dels mjukare ställen, som motarbetade isens nötningsarbete på olika sätt. Morän lossnade lättast från de mjuka ställena. Materialet som brutits loss transporterades med isens rörelser och avlagrades bakom hårt packade ställen och upphöjningar i berget. 

På så sätt bildades drumliner, elliptiska upphöjningar som ligger parallellt med isens rörelseriktning. Deras storlek och form varierar. De kan vara nål- eller droppformade och storleken kan variera mycket: de största drumlinerna är cirka 100 meter höga och kan vara upp till över tio kilometer långa. Drumlinerna i Finland har vanligtvis en bergskärna.

Drumlinerna i Södra Österbotten bildades för ungefär 11 000 år sedan när kanten på inlandsisens tunga sträckte sig från Näsijärvi till Jyväskylä. Lappajärvi ligger på den sydöstra kanten av drumlinfältet Karleby–Alajärvi. Flest drumliner finns norr och nordväst om Lappajärvi där de är den dominerande landskapsformen. Förutom Kukkulanmäki ligger också till exempel bostadsområdet Mynkelinmäki på en drumlin.

I terrängen kan det ofta vara svårt att upptäcka drumlinerna, men i höjdmodeller är de lätta att urskilja tack vare sina strömlinjeformade konturer. Drumlinen i Kukkulanmäki är enklare att skönja i landskapet tack vare motionsslingan och uppröjningen av skog i området samt åkerfälten på drumlinens västra sida. 

Upptäck lokalhistorian

Kukkulanmäki är ett intressant objekt även ur ett lokalhistoriskt perspektiv. På motionsslingans avsnitt längs med drumlinens västra kant, ungefär fyra hundra meter från startplatsen, finns lämningarna efter en liten stenladugård. Sådana ladugårdar för en till två kor var mycket vanliga i Lappajärvi en gång i tiden. I närheten, ungefär 40 meter norr om ladugården finns resterna av ett torp som härstammar från 1800-talets mitt. Också delar av den gamla stengärdsgården är fortfarande bevarade. Ruinen efter stenladugården tjänade en gång i tiden som bybornas hemliga kortspelsplats och den har även använts för hembränning.

Källa: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 2

Adress till Tarvola motionsslinga: Kukkulanmäentie 43, Lappajärvi

Sari Kujala