VUORENKURU – EN UNIK UPPLEVELSE

Vuorenkuru, som ligger i Lappajärvi, har klassats av Finlands miljöcentral som ett bergsområde av riksintresse. Anledningen till detta är lätt att förstå när man besöker området. Vuorenkuru är ett fynd och en hisnande upplevelse även för lokala invånare.

Till att börja med vill vi påpeka att man ska iaktta särskild försiktighet när man rör sig i stenbrottet. För närvarande (2019–2020) finns det inga skötta stigar i området och på stenbrottets branta kanter saknas räcken. Även vuxna ska ta sig fram i lugn takt och barn får inte springa runt i området på egen hand. 

Vuorenkuru är så pass speciellt att området är absolut värt ett besök, med dessa maningar till försiktighet i åtanke. 

Bergarterna i Vuorenkuru

Bergarten i Vuorenkuru är granitpegmatit, som är den andra huvudbergarten i kratersjöns område. Den har även brutits i Vuorenkurus område, vilket det stora stenbrottet avslöjar. 

IMG_7473_1.jpg

Pegmatit är en mycket grovkristallin granit. I ”vanliga” bergarter är mineralkristallerna oftast några millimeter eller högst ett par centimeter stora, men i pegmatiter, som stelnat långsamt och djupt i berggrunden har kristallerna hunnit växa till sig – det största kan till och med vara över en meter långa. 

Pegmatiter består av tre olika mineraler: kvarts, fältspat och glimmer. Pegmatiter kan även innehålla mineraler som är uppbyggda av sällsynta grundämnen, varav flera är smyckes- eller ädelstenar. Pegmatiterna i kratersjöns område kristalliserades för cirka 1 900 miljoner år sedan djupt inne i bergskedjan Svekofenniderna som bildades vid denna tidpunkt. Den långa eroderingsperioden har fört bort de flera kilometer tjocka täckande stenlagren och flyttat fyndigheterna till deras nuvarande läge.

Granitpegmatiten i Vuorenkuru innehåller skriftgranit som används i smycken. Skriftgranit är en mineralsammanväxning med kalifältspat och kvarts. Skriftgranitens mönster, som påminner om arabisk skrift eller kilskrift, bildas av kvartsinneslutningarna i kalifältspaten. 

Pegmatiten i Vuorenkuru innehåller ställvis även stora kristaller av ljus glimmer, muskovit. Den förekommer i form av fjälliknande genomskinliga kristaller som till skillnad från andra vanliga mineraler är elastiska: när man böjer en muskovitflaga, ger den efter och återgår sedan till sin ursprungliga form. Pegmatiten korsas även av glesa, relativt tjocka kvartsådror. Därmed har man i Vuorenkuru ett utmärkt tillfälle att se pegmatitens alla huvudmineraler.

Vid sidan av pegmatit finns i Vuorenkuru ställvis även områdets andra huvudbergart, glimmerskiffer. Exempelvis på stenbrottets östra vägg kan man se ett stort avsnitt med glimmerskiffer i en flack böjning, alltså en öppen veckning.

Annat att se i Vuorenkuru

På många ställen på Vuorenkurus sluttningar löper några meter breda och upp till fem meter djupa klyftor. De har bildats när smältvattnet har eroderat och rengjort sprickorna som låg i pegmatitens sprickriktning i berget.

Under en promenad i stenbrottets omgivning kan du uppleva fantastiska landskap som på sätt och vis för tankarna till Lappland. 

Obs! Var mycket försiktig när du rör dig i stenbrottet. Det finns inga skötta stigar från stenbrottet till Vuorenkurus krön.

Källa och mer information: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 3

Vuorenkurus läge: Länk till Google Maps

Sari Kujala