Suokonmäen näkötorni - upeaa arkkitehtuuria muinaisella saarella

IMG_3111.jpg

Suokonmäen näkötorni on 31 m korkea. Huipulla olevalle lasitetulle ja katetulle katselutasanteelle vie 132 porrasta. Näkötorni on upea arkkitehtuuriltaan ja se on taitavasti tehty. Se valmistui vuonna 2001.

Upeita maisemia näkötornin huipulta katsellessaan voi hetken miettiä sitä, että jääkauden jälkeen koko mäki on ollut ainoita alueita Geoparkissa, jotka eivät peittyneet veden alle. Nykyisin sen korkeus on 234 metriä meren pinnan yläpuolella. Vain yksi mäki Soinissa, Raitamäki (240 mpy) on kokenut saman onnen. Suokonmäen alla on rantavalleja, joista on löytynyt mm. keihäänkärkiä, kun silloiset metsästäjät saalistivat hylkeitä. Suokonmäellä on ollut Pohjanmaan vanhin asutus. Pysyvästi paikka on ollut asuttuna jo 1500-luvulta asti.

Näkötornista avautuvat mahtavat maisemat niin Järviseudun kuin Ähtärin suuntaan. Hyvällä säällä tornista kerrotaan näkyvän seitsemän kirkon tornit. Suokonmäen rinnepellot ja taloryhmät ovat poikkeuksellista maisemaa Etelä-Pohjanmaalla ja ne muodostavat valtakunnallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman.

Näkötornin tuntumassa sijaitsee myös vanha pohjalaistyylinen kotiseututalo.

Osoite: Suokonmäentie 69, Lehtimäki (Alajärvi)
Näkötornin vieressä olevassa huoltorakennuksessa sijaitsevat myös wc:t.

IMG_3092.jpg
Sari Kujala