Vimpelin Pokelantien nähtävyydet
Vimpelin Pokelantietä kulkiessasi näet kaunista maalaismaisemaa sekä kraatterijärven. Pysähtyessäsi Katajalahden satamaan/lintutornille sekä Vimpelin Sotakoulun vartiomuistomerkille, voit tehdä mielikuvissasi aikamatkan 78 miljoonan vuoden taakse…
… nimittäin 78 miljoonaa vuotta sitten Pokelan kaakkois- ja eteläpuolilla juuri asteroiditörmäyksen voimasta kohonnut kraatterin reuna oli monin verroin nykyistä korkeampi. Se oli myös jyrkempi ja hyvin epävakaa. Niinpä välittömästi kohottuaan se myös romahti. Valtavat kivimassat syöksyivät reunaa alas suurina yhtenäisinä kalliolohkoina. Näin syntyi suurille törmäyskraattereille tyypillinen porras- tai terassimaisesti laskeva sisäreuna. Pokelassa on siitä suoria todisteita.
Kraatterin reunan alkuperäistä korkeutta ei tiedetä, eikä myöskään Pokelan romahtaneen terassin alkuperäistä sijaintia ole mahdollista selvittää. Jonkinlaista osviittaa tapahtumasta antaa kuitenkin se, että peruskallion pinnalla on Lakeaharjun ja Pokelan välillä korkeuseroa noin 175 metriä! Pokelassa peruskallion pinta vain on syvällä nykyisen maanpinnan alla.
Pokelan alueen kallioperään on kairattu kaksi tutkimusreikää, toinen vedenpuhdistamon alueelle ja toinen siitä kilometri luoteeseen pari sataa metriä Pokelantien länsipuolelle. Näistä ensin mainittu on tieteellisesti äärimmäisen kiehtova, sillä se kertoo tarinaa muinaisesta Suomesta, jota ei juuri muualla voida tutkia. Törmäyskraatterit ovat Suomessa nimittäin lähes ainoita paikkoja, joista voi löytää viimeisintä jäätiköitymisvaihetta vanhempia, mutta muinaista peruskalliota nuorempia kerrostumia. Pokelassa ne ovat säilyneet kulutukselta suojassa romahdettuaan kraatterin reunalta alas terassivyöhykkeen juurelle. Tutkimuksen kannalta Lappajärvessä onkin kiinnostavaa paitsi uudet törmäyskivilajit kuten kärnäiitti, myös kraatterin uumenissaan suojelemat muualta pois kuluneet kerrostumat.
Lue lisää aiheesta: Kraatterijärven Georeitti, kohde 17
Pokelan pellot kätkevät siis alleen hurjia tarinoita putoilevista asteroideista, romahtavista kallioista, muinaisista meristä, järvistä ja joista, ja yksi toisensa jälkeen alueen yli vyöryneistä jäätiköistä. Koska Pokelan kiehtova geologia on kuitenkin kokonaan nykyisen maanpinnan alapuolella, on Kraatterijärven Georeitin piste sijoitettu 26.12.1917–14.1.1918 toimineen Vimpelin sotakoulun vartiomuistomerkin kohdalle. Vimpelin sotakoulun katsotaan yleisesti aloittaneen suomalaisen reserviupseerikoulutuksen.
Katajalahden satama ja lintutorni: Google Maps -linkki
Vimpelin sotakoulun vartiomuistomerkki: Google Maps -linkki