LAINEKALLIO – DEN VÅGIGA FORNSTRANDEN

Fornstranden Lainekallio, som är ett vågigt klapperstensfält, är en mycket speciell landformation med ett beskrivande namn: ”vågiga berget”. 

Lainekallio är en del av en större delvis moräntäckt bergsklippa sydväst om Lappajärvi, cirka 15 kilometer söder om Lappajärvi centrum. I klippans södra spets finns ett litet, välutvecklat klapperstensfält, en så kallad djävulsåker. Klapperstensfältet är cirka 50 meter långt och 20 meter brett. På stenfältet kan man tydligt se ungefär en halv meter höga strandvallar som löper i nordvästlig–sydostlig riktning. Troligtvis är det dessa vallar som har gett upphov till namnet Lainekallio, ”vågiga berget”. Stenarnas diameter varierar från 10 till 30 centimeter. De relativt välrundade stenarna är av bergarter som är typiska för området: glimmergnejs och glimmerskiffer, pegmatiter och mer finkristallina graniter. 

Den steniga fornstranden uppstod när inlandsisen drog sig tillbaka från området och kullen steg till vattennivåns höjd. Vågkrafterna har transporterat bort moränens finkorniga grundmassa och slipat och rundat stenarna. I moränen i den närliggande moskogen kan man skönja flera strandvallar under varandra och cirka 500 meter nordväst från djävulsåkern i Lainekallio, längs med skogsvägen på Västerpyynkallio, finns en annan, mindre djävulsåker.

I Lainekallio finns även gamla fångstgropar från historisk tid, där jägare förvarade sitt byte under fångstfärderna. Groparna kan vara från medeltiden eller till och med äldre än så. Jakt med fångstgrop förbjöds i slutet av 1800-talet.

Obs! Stora delar av Lainekallio är täckt med lavar. Under torra perioder ska man inte gå på djävulsåkern eftersom detta skadar lavtäcket! Djävulsåkerns vackra vågformer kan dessutom ses bäst när man betraktar fältet från sidan.

Det finns ett vindskydd i vägkorsningen väster om Lainekallio.

Källa: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 8

Vindskyddets/Lainekallios läge: Länk till Google Maps

Lainekallio.jpg
Sari Kujala