Lainekallio - muinaisranta, joka on laineilla

Lainekallio on nimensä mukainen varsin erikoinen maanmuodostuma: muinaisranta, “pirunpelto”, joka on laineilla.

Lainekallio on osa suurempaa, osittain moreenipeitteistä kalliomäkeä Lappajärven lounaispuolella, noin 15 kilometriä Lappajärven keskustasta etelään. Mäen eteläkärjessä on pieni, hyvin kehittynyt muinaisrantakivikko eli pirunpelto. Kivikolla on pituutta noin 50 metriä ja leveyttä runsaat 20 metriä. Kivikon pinnalla on selvästi havaittavia, noin puoli metriä korkeita, luode–kaakko -suuntaisia rantavalleja, joista mäki on ilmeisesti saanut nimensä. Vallien kivikoko vaihtelee 10–30 senttimetrin välillä. Kivet ovat suhteellisen hyvin pyöristyneitä alueelle tyypillisiä kiillegneissejä ja -liuskeita, pegmatiitteja ja hienompirakeisia graniittisia kiviä. 

Rantakivikko on syntynyt mannerjäätikön vetäydyttyä alueelta ja mäen kohottua vedenpinnan tasoon. Rantavoimat ovat huuhtoneet moreenista hienon aineksen pois ja pyöristäneet kiviä. Lähistön kangasmetsässä on havaittavissa moreenissa useita allekkaisia rantavalleja, ja esimerkiksi noin 500 metriä Lainekallion pirunpellolta luoteeseen lähes metsäkoneenuran varressa Västerpyynkalliolla on toinen, pienempi pirunpelto.

Lainekalliolla on myös vanhoja pyyntikuoppia. Lainekallion historiallisen ajan pyyntikuopat ovat metsästäjien käyttämiä säilytyskuoppia pyyntiretkillä. Kuopat saattavat olla peräisin keskiajalta tai olla jopa sitä vanhempia. Varsinaisten pyyntikuoppien käyttö metsästyksessä kiellettiin 1800-luvun loppupuolella.

Huom! Lainekallion pirunpelto on laajalti jäkäläpeitteinen, joten erityisesti kuivana aikana pirunpellolla kulkemista on jäkälikön kulumisen vuoksi ehdottomasti syytä välttää! Pirunpellon kauniin aaltomaisen muodon myös näkee parhaiten, kun pirunpeltoa katselee sen laidoilta.

Välittömästi Lainekallion länsipuolella teiden risteyksessä on laavu.

Lähde: Kraatterijärven Georeitti, kohde 8

Laavun / Lainekallion sijainti: Google Maps -linkki

Lainekallio.jpg
Sari Kujala