PYHÄVUORI – ÖSTERBOTTENS KOLI
Berget Pyhävuori i Alajärvi är ett fint och mångsidigt geologiskt objekt. Från berget har man en fin utsikt över kratersjön Lappajärvi. Pyhävuori är en speciell och omtyckt plats för lokalinvånarna.
Pyhävuori och dess omgivningar är också ett på riksnivå värdefullt bergsområde och ett geologiskt mångsidigt utflyktsmål där besökaren kan upptäcka många fascinerande fenomen. Terrängen i området består av storslagen blockmark och här finns det bland annat flera grottliknande formationer. I området finns även vandringsleder och Pyhävuori är landskapets bäst kända utsiktsplats (148 m ö.h.). Pyhävuori omnämns även i många intressanta folksagor.
Nära Pyhävuori finns två parkeringsplatser där man kan lämna bilen. När du klättrar uppför det svagt sluttande berget ser du snart brandvaktens torn.
Uppe på Pyhävuori står du på den upphöjda kraterranden, och utsikten över Europas största kratersjö från Pyhävuoris krön är hisnande.
Det finns många sägner om Pyhävuoriområdet och det sägs ha bott troll i bergsgrottorna. Grottorna är sprickgrottor som har bildats i den vertikala gränsytan mellan olika bergarter, glimmergnejs och granitpegmatit. Den mest berömda grottan, som även omnämns i många berättelser, är den över 16 meter långa Pirunpesä (”djävulsboet”) som Jaakko Reipakka (1855–1932) använde som bastu. I närheten finns även lämningarna efter hans eremithydda – en rektangulär stenkonstruktion där Reipakka bodde under somrarna på 1920-talet. Intill eremithyddan finns en tavla med information om mannen som bodde i hyddan.
I Pyhävuori har man hittat klippmålningar som eventuellt härstammar från stenåldern, men forskningen har inte kunnat fullständigt klarlägga deras ursprung. Om klippmålningarna i Pyhävuori är äkta, utvidgar de området för kända klippmålningar i Finland avsevärt.
I Pyhävuori finns även Offerstenen, där Birkalandsborna enligt sägen offrade samiska barn till sina gudar. Offerstenen i Pyhävuori är en rauk, som formats av vågkrafterna under Östersjöns forna ancylussjöstadium för 10 000–9 000 år sedan. Raukar som vanligtvis finns på stränder är svamp- eller pelarliknande bergsformationer som har bildats till följd av vittring av vågor och is. Offerstenen är en 4–5 meter hög och 7–8 meter bred svampformad stenpelare. Dess hattdel består av den något hårdare bergarten granitpegmatit och fotdelen av erosionskänsligare glimmergnejs med liggande skifferstruktur. Lokalt är rauken även känd bland annat under namnet Siankärsäkivi, ”trynet”.
Intill offerstenen (ung. fem meter söderut) ligger en sällsynt imponerande hjässa. Normalt sett böjs inte sten, men under miljoner av år under högt tryck och hög temperatur i djupet av bergskedjan är även sten formbart. Hjässan i Pyhävuoris glimmergnejs bildades under veckningen av bergskedjan Svekofenniderna för knappt 1 900 miljoner år sedan.
Pyhävuorella voit kokea monen ajanjakson kerrokset nykyisyydessä. Pyhävuori onkin mitä parhain paikka hiljentymiselle ja voimaantumiselle. Ehkäpä se myös siksi on seudun ihmisille rakas ja tärkeä paikka.
I Pyhävuori kan du uppleva många tidsskikt i nuet. Pyhävuori är en fin plats för att stanna upp och återhämta krafterna. Det är kanske därför som platsen är så omtyckt bland invånarna i trakten.
Det är lätt att följa stigarna på Pyhävuoris krön, eftersom de är märkta med färgade cirklar. Från Pyhävuori går en ungefär 6,7 km lång fotvadringsled till Lakeaharju. Längs med leden finns två vindskydd och leden korsar bland annat Kellaripuros bäckfåra. Bäcken med branta kanter har grävt sig djupt in i den sanddominerade åsen.
Källa: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 12
Adress: Länk till Google Maps
Obs! I Pyhävuoris område råder eldningsförbud!