LAKEAHARJU – DEN BÄSTA UTSIKTEN ÖVER KRATERSJÖN

Lakeaharjus motionstrappa i Vindala erbjuder en perfekt utmaning för motionären och utsikten är verkligen en fin belöning efter ansträngningen: Från Lakeaharju har man en av de bästa utsikterna i området över kratersjön. Efter en kort utsiktspaus kan man fortsätta högre upp till toppen av utsiktstornet som ligger alldeles intill motionstrappan.  

Landskapet är inte bara vackert, utan även alldeles exceptionellt. Lakeaharju är trots namnet ingen ås, som till exempel Hietakangas. I stället är hela bergsavsnittet som sträcker sig från Lakeaharjus norra sida till sydvästra sidan av Pyhävuori – varav en stor del har klassificerats som mycket värdefullt eller värdefullt på riksnivå – en rest av den upphöjda randen på Lappajärvis nedslagskrater. Precis när randen hade bildats reste den sig 500–750 meter över kraterns botten och än idag reser sig randen cirka 100 meter över ytan på Lappajärvi. Nedslagskratrar, vars upphöjda rand har bevarats så väl och kan ses så tydligt, är sällsynta både i Finland och i hela världen. 

Man känner dock inte till några direkta bevis på nedslaget i berggrunden i Lakeaharju, utan den förmedlar information om mycket tidigare skeden under områdets geologiska historia.

Huvudbergarterna i kratersjöns område är glimmergnejs och glimmerskiffer, som är de dominerande bergarterna i Lakeaharjus område, samt granitiska djupbergarter. Dessa bergarter ses framför allt på Lappajärvis östra och norra sida, där det finns stora områden med granit och framför allt pegmatit. Exempel på sådana områden är Vanhavuori i Lappajärvi samt Vuorenkuru, som är klassat som ett värdefullt område av riksintresse. Bergarterna som bildades vid asteroidnedslaget – kärnäit, suevit och nedslagsbreccia – i sin tur förekommer främst under sjön och under de täckande jordlagren.

En titt på bergarternas uppkomst

Litosfärplattorna har rör sig i minst 3 500 miljoner år. För ungefär 1 900–1 885 miljoner år sedan drev jordens inre strömningar oceanplattorna, med vulkaniska ökedjor, till en kollision med varandra och vidare till en kollision med den äldre och större fastlandsplattan nordost. I samband med denna veckning av bergskedjan kristalliserades ler- och sandlagren i botten av fornhavet till skiffer och gnejs. Kalkslammet i sin tur blev karbonatbergarter som idag bryts bland annat vid stenbrottet i Vesterbackan öster om Vindala. 

De basaltiska, alltså järn- och magnesiumhaltiga lavabergarterna och askan som de vulkaniska ökedjorna spottade ut rann in i sprickor på havsbottnen och blev till grågröna metavulkaniter som i synnerhet förekommer i Evijärvis område. En del av avlagringarna smalt helt och omkristalliserades till grovkristallina djupbergarter och gångbergarter. I samma veva bildades även den vackra veckade strukturen som framför allt kan ses i glimmerskiffer och som bildades när stenen böjde sig då den utsattes för höga temperatur och högt tryck. Veckningen av bergskedjan åtföljdes av en nötningsperiod som fortgår än idag. Den nuvarande berggrunden i Södra Österbotten representerar en genomskärning av den forna bergskedjan på ungefär 10–15 kilometers djup.

Spåren efter veckningen av bergskedjan Svekofenniderna är fortfarande väl synliga. Berggrunden i Lakeaharju består av kraftigt veckat glimmerskiffer vars veckade struktur är väl synlig. På randen av kratrar som är yngre än Lappajärvi förekommer dock även veck och andra strukturer som bildats i samband med asteroidnedslaget. Eftersom ingen har forskat i detta, finns det inte full säkerhet om huruvida en del av strukturerna som kan ses i bergarterna på kratersjöns rand kanske kan härstamma från nedslaget. Det är fullt möjligt, eftersom de stora strukturerna, alltså kraterns upphöjda rand och de stora förkastningarna som korsar den radiellt, är skapade av nedslaget.

Rekreation och service i Lakeaharju

Vid sidan av de fascinerande bergen och vackra vyerna över kraterlandskapet finns i Lakeaharjus område också ett stort utbud av olika frilufts- och rekreationsmöjligheter. Längs fotvandringsleden till Pyhävuori, som på ett unikt sätt följer kraterranden, finns rastplatser. Här får man också en utmärkt bild av berggrunden i området.

I Lakeaharju finns även en pistrestaurang, ett skidcenter, en frisbeegolfbana, skid- och vandringsleder, vindskydd, en bana för skidskytte och ett campingområde för husbilar och husvagnar.

Källa: Kratersjöns Geovandringsleder, objekt 15

Adress: Lakeaharjuntie 98, Vindala

Sari Kujala